Kan Grubu Diyeti

28.06.2011 tarihinde gönderildi.

Kan Grubu Diyeti, Naturopathic hekim olan Dr. James D'Adamo tarafından " Bir insanın gıdası diğerinin zehiridir" sözünden esinlenerek uzun yıllar yaptığı araştırmalar ve gözlemler neticesinde ortaya çıkmıştır. 1980 yılında " Bir insanın Gıdası"(One Man's Food) isimli kitabında bu konu ile ilgili tüm verileri, sonuçları ve tavsiyelerini toplamıştır.
Kendi gibi hekim olan oğlu Dr. Peter D'Adamo tarafından araştırmalar devam ettirilmektedir. Bu teoriye ait en popüler kitap olan, "Kan Grubunuza göre Diyet" (Eat Right 4 Your Type) yazarıdır.
Bu diyette, kan grubunuzun sindirime etkileri ve her grubun güçlü ve zayıf yönleri belirtilir. Ayrıca, farklı kan grupları olmasının sebebini antropolojik olarak açıklar.
A,B,AB ve O olmak üzere 4 kan grubunun, her gıda ile etkileşimi ve metabolizmaya etkisi farklıdır. Bu etkileşimi açıklamak için gıdaları her bir kan grubu için 3 kategoriye ayırır. Yararlı, nötr ve kaçınılması gereken.
Gıdalar gibi egzersizler konusunda da, her kan grubu için en uygun tip egzersizler tavsiye edilir. Örneğin, O grubu kana sahip hastalar, yüksek protein diyetlerini uyguladıklarında iyileşme ve gelişme gösteriyorlar, jogging ve aerobik gibi yoğun fiziksel aktivitelerle kendilerini daha zinde hissediyorlar.
0 grubu  -  Avcı (en eski)
A grubu  -  Çiftçi
B grubu  -  Göçebe
AB grubu- Bilmece(modern)
Yiyeceklerimiz ve kanımız arasında, genetik mirasımızın getirdiği, kimyasal bir reaksiyon oluşur. Bunun nedeni "lektin" adı verilen faktörlerdir. Lektinler gıdalarda çeşitli biçimlerde ve bolca bulunan proteinlerdir ve kanı etkileyen, yapıştırıcı özellikleri vardır. Lektinler sayesinde doğada bir organizma diğerine kendini güçlü bir biçimde yapıştırabilir. Bir çok tohum ve hatta bağışıklık sistemimiz bile bu süper yapıştırıcıyı kendi yararına kullanmaktadır.
Her bir kan grubu için yiyecek grupları ve egzersiz tarzları detaylı olarak belirtilir. Bu diyeti uygulayanlar, yararlı grup yiyecekleri arttırıp, kaçınılması gerekenleri azaltıp, kendilerine uygun tip egzersizleri düzenli olarak yaparlar.

Kan grubu diyetini ilişkin olarak daha detaylı bilgi için aşağıdaki kaynaklara bakabilirsiniz.

http://www.dadamo.com/ (resmi site, dili ingilizce)

"Kan Gurubunuza Göre Diyet", Dr. Peter D'Adamo, Beyaz Yayınları

 


haber-gorsel-01

Alkali Beslenme

30.03.2013
devamı..

haber-gorsel-01

Glisemik İndeks

1.02.2012
devamı..

haber-gorsel-01

Kan Grubu Diyeti

28.06.2011
devamı..

haber-gorsel-01

Atkins Diyeti

19.06.2011
devamı..

Paylaş