Glisemik İndeks

1.02.2012 tarihinde gönderildi.

Glisemik indeks(Gi), yiyecekleri kandaki glikoz seviyesini yükseltme oranına göre sıralayan bir yöntemdir. Yiyecekleri ne kadar hızlı sindirildiklerine ve vücudun enerji kaynağı olan glikoza dönüştürdüklerine göre değerlendirmektedir.

Gi yüksek olan yiyecekler vücuda hızlı bir enerji borbardımanı yaparlar ama bu yükseliş kısa ömürlüdür ve geçtiğinde, vücut genellikle hızlı enerji tazlemeyi tekrarlamak için Gi yüksek başka bir yiyeceğe yönelmek ister. Gi yüksek yiyeceklerle bu şekilde çok aşırı yiyebilir, enerji kaybedip, kilo alabilirsiniz. Bu tip yiyeceklere örnek olarak, patates, pirinç, rafine ekmek ve şekerli yiyecekler verilebilir.

Gi yüksek ve düşük yiyecekler arasında denge kurmayı başaran bir beslenme düzeni, şekerli ve yağlı yiyeceklere açlık duymayı azalttığı için son derece sağlıklıdır. Diğer yandan, uzun süreli tokluk hissi vereceğinden iştahı da azaltır.

Beslenme düzeninde bu dengeyi sağlamak için, Gi düşük olan yulaf, baklagiller, taze ve kurutulmuş meyve gibi sürekli enerji sağlayan kaynaklar öğüne dahil edilebilir. Geleneksel Türk yemeği olan, kurufasulye ve pilav buna en iyi örneklerdendir. Makarnayı domates soslu tüketmek de , aynı şekilde Gi yüksek olan makarnanın glisemik indeksini dengeler.

 

Araştırmalar, Gi düşük beslenme düzenlerinin, kan şekerini ve metabolizmasını düzelterek, diyabeti kontrol etmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, Tip 2 diyabetin başlangıcını önlemeye de yardımcıdır. Hammersmith Hastanesinde yapılan bir araştırmada Gi düşük beslenme düzeni uygulayan diyabet hastalarının glikoz değerleri 24 saat gözlemlenmiş ve insülin tepkisinin azaldığı görülmüştür.

 

Gi okumak

Saf glikoz, kandaki en büyük şeker seviyesi yükselişini sağlar ve 100 puana sahiptir. Diğer tüm yiyecekler kandaki şeker seviyesi üzerindeki etkilerine göre 0 ila 100 puan arasında sıralanırlar.

 

Gi yüksek yiyecekler (70 puan ve üzeri), beslenmenin %10 undan azını oluşturmalıdır.

patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz(olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği

Gi orta yiyecekler (69-56 puan arası), beslenmenin %30 ‘unu oluşturmalıdır.

esmer pirinç, şeker kamışı, çavdar ekmeği, muz (ham), dondurma, fırında patates

Gi düşük yiyecekler (55 puan ve altı), beslenmenin %60’ını oluşturmalıdır.

barbunya, nohut, kuru fasülye, mercimek, fındık, elma, portakal (çoğu meyve ve sebze), makarna, Kepekli (siyah) ekmek

 


haber-gorsel-01

Alkali Beslenme

30.03.2013
devamı..

haber-gorsel-01

Glisemik İndeks

1.02.2012
devamı..

haber-gorsel-01

Kan Grubu Diyeti

28.06.2011
devamı..

haber-gorsel-01

Atkins Diyeti

19.06.2011
devamı..

Paylaş