Filizlendirme

16.06.2014 tarihinde gönderildi.

Filizlendirme baklagil, tahıl, tohum, çekirdek ve badem gibi sert kabuklu yemişlerin çiğ ya da pişmiş halde tüketilmek üzere çimlendirilmesidir. Yenebilir bütün tahıllar, tohumlar, baklagiller, sert kabuklu yemişler ve ayçekirdeği gibi bazı çekirdekler filizlendirilebilir. Eski Çin'de birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bu yöntemle besinlerden aldığınız vitamin, protein ve enzimleri başka hiçbir besin grubundan elde edemezsiniz. Çünkü bu yiyecekler yaşam enerjisiyle yüklüdür.

Filizlendirme sırasında bir tür ön sindirim oluşur ve böylece vücut besinleri daha kolay özümser. Baklagil ve tahılların, B2 (riboflavin) ile folik asit içeriği,  filizlendirmeden sonra yüzde 500 artar.

Filizlendirilmiş besinlerin daha kolay sindirilmesinin bir başka nedeni de enzim bakımından zengin olmalarıdır. Enzim inhibitörleri nötralize edildiğinde yemeklerinizi sindirmenizi sağlayan enzimler filizlenme aşamasında özgürce üretilir. Enzimler, enerjinin sindirimden çok vücudun ilaç artıklarından ve ağır metallerden arındırılması için kullanılmasını sağlar. Pişmiş bir yemekten önce filizlendirilmiş besin tüketmek mide ve bağırsaklarınızı rahatlatabilir.

Nasıl yapılır?

Bu işlemin en zahmetsiz yöntemlerinden biri, cam bir kavanoz kullanmaktır. Kavanozun üçte biri filizlendirmek istenen ürünle, geri kalanı suyla doldurulur. Kavanozun ağzına ince bir tülbent geçirilir ve direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde bir süre bekletilir. Süre sonunda tülbent çıkarılmadan suyu boşaltılır. Tülbent filizlenmeyi bekleyen besinlerin dökülmesini önler. Tohumlar ya da tahıllar yıkanır ve kavanoz hava alacak şekilde eğik olarak bırakılır. Böylece içindeki bütün suyun süzülmesi sağlanır.Tohumlarda küçük filizler görülmeye başlanıncaya kadar günde iki, hatta üç kere yıkanır. Filizlenme, kullandığınız besine göre bir ya da dört gün içinde başlayabilir.

Bir başka filizlendirme uygulamasında ise kumaş kullanılır. Filizlendirmek istenen ürün altı düz bir kabın dibine yayılır, üzerine su konarak bir süre bekletilir. Süre sonunda besinler süzülür ve yıkanır. Sığ bir kabın dibine ıslatılmış, temiz pamuklu bir bez serilir. Suda bekletilmiş tohumlar üzerine yayılır. Bir başka pamuklu ıslak bez tohumların üzerine konur. Tohumlar kurumamaları için sık sık ıslatılır, gerekirse arada yıkanarak tekrar ıslak bezlerin arasına konur.

SAĞLIKLI FİLİZLER

 

Mercimek: 8-14 saat suda bekletilir, 1 günde filizlenir. Kırmızı, siyah ya da yeşil mercimek kullanılabilir. Küçükler daha hızlı filizlenir.

Börülce: 12-14 suda bekletilir, 1 günde filizlenir. Güçlü lezzeti nedeniyle karıştırılarak yenmesi tavsiye edilir.

Nohut: 12-18 saat suda bekletilir, filizlenme 1,5 gün ya da daha fazla sürebilir.

Susam: 8-14 saat suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir. Kavrulmamış susam kullanılır. Filizlendirme ve saklama süresi 1,5 günü geçmemelidir

Ayçekirdeği: 8-14 saat suda bekletilir, 18 saatte filizlenir. Kavrulmamış çekirdekler kullanılır. Suda bekletme süresinin sonunda kabukları ayıklanır.

Arpa: 8-14 saat suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir. Kabuksuz arpa kullanılır.

Karabuğday: 15-20 dakika suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir. Kavrulmamış karabuğday kullanılır.

Yulaf: 8-14 saat suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir. Kabuksuz yulaf kullanılır.

Pirinç: 12-18 saat suda bekletilir, 1 günde filizlenir. Kahverengi işlenmemiş pirinç kullanılı

Çavdar: 8-14 saat suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir.

Badem: 10-14 saat suda bekletilir, 1 günde filizlenir. Kavrulmamış badem kullanılır. Filizlendirme ve saklama süresi 2 günü geçmemelidir.

Nohut: 12-18 saat suda bekletilir, filizlenme 1,5 gün ya da daha fazla sürebilir.

Susam: 8-14 saat suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir. Kavrulmamış susam kullanılır. Filizlendirme ve saklama süresi 1,5 günü geçmemelidir.

Ayçekirdeği: 8-14 saat suda bekletilir, 18 saatte filizlenir. Kavrulmamış çekirdekler kullanılır. Suda bekletme süresinin sonunda kabukları ayıklanır.

Kaynak : Daniel Reid- Detoks


haber-gorsel-01

Filizlendirme

16.06.2014
devamı..

haber-gorsel-01

Sağlıklı Yaşamın 10 sırrı

6.03.2014
devamı..

haber-gorsel-01

Karbonhidratlar

27.09.2013
devamı..

haber-gorsel-01

Limon

13.07.2011
devamı..

haber-gorsel-01

Şeker Çıkmazı

4.07.2011
devamı..

haber-gorsel-01

Zencefil

25.06.2011
devamı..

Paylaş